Az alvás az életünk egyik legfontosabb része, ami nélkül képtelenség regenerálódni, teljesíteni a munkában, a hétköznapokban. Szükségünk van rá továbbá az új ismeretek rendszerezéséhez, feldolgozásához. Az ébrenlét alatti érzelmi hatások szintén ilyenkor kerülnek a helyükre, próbáljuk megemészteni, raktározni vagy elfogadni őket. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiányában azonban fáradtak, álmosak, valamint nyűgösek leszünk. Ez idővel szív- és érrendszeri problémákhoz vezet, ráadásul ilyenkor többet eszünk, főleg édességet.

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mi játszik szerepet a kipihentségben, emellett kitérünk arra, hogy mit jelentenek az alvási ciklusok.

Mit kell tudni az alvási ciklusról?

Az alváshiány rontja a koncentrációs készséget, a reakcióidőt, ami például vezetés közben lehet veszélyes. Emellett nehezebben jutnak eszünkbe az egyes dolgok, nehezebben tanulunk új dolgokat. A súlyos alváshiány pedig a test romlásához vezethet, gyengülhet az immunrendszer, idővel pedig komolyabb gondokat is okozhat. A Yatas Bedding szerint sokan nem figyelnek erre elegen, nincs ütemtervük, hogy mikor fekszenek, mikor kelnek, nem alszanak legalább 7-8 órát egy éjszaka során.

Az alvás-ébrenlét ciklus illeszkedik a Föld forgásához kapcsolódó nappalok és éjszakák változásához. Mindez az embereken kívül az állat- és növényvilágban is megfigyelhető. Bár kívülről sokszor úgy gondoljuk, hogy egy jó alvó este lefekszik, reggel felkel és minden rendben van. Pedig ilyenkor számos dolog történik a szervezetünkben, mint az izmok- és az ízületek regenerálódása, de a vese legfontosabb munkái is ilyenkor zajlanak. Az éjszakát nagyjából másfél órás ciklusokban alusszuk át és egy cikluson belül mély és felületes alvást, illetve álomalvást is megfigyelhetünk.

Milyen alvási ciklusok léteznek?

Amikor elalszunk, akkor inkább a mély alvás a jellemző, míg az éjszaka második részében a felületes és az álomalvás váltják egymást. A mély alvás alatt a szervezet lelassul, ilyenkor lecsökken a légzésszám, alacsonyabb lesz a vérnyomás és a pulzus, de még a belső hőmérséklet is lejjebb megy. Ebben a fázisban az emésztés is lelassul, lecsökken a vizeletválasztás mértéke, valamint ellazulnak az izmok, csökken az izomtónus.

Változások figyelhetőek meg a hormonális rendszerben is, megemelkedik a növekedési hormon szintje, emellett többszörösére nő a melatonin hormon szintje is. Amikor az álom fázisra változunk, tehát következik a REM-alvás, akkor már rosszabb a hőszabályozás, szabálytalanabbá válik a légzésünk. Ekkor könnyebben felébredünk a párunk szuszogására, horkolására.

Ebben a stádiumban nő a vérnyomás, a pulzus szabálytalanná válhat. Az izmok elernyednek, lazábbak, mint máskor. Ilyenkor a legrosszabb a horkolás, az esetleges légzéskimaradás.

De mik is ezek az alvásstádiumok?

Az alvás folyamata az agy által kibocsátott elektromos hullámok alapján követhető nyomon. Elkülöníthetjük az ébrenlét, valamint az alvás mélységének megfelelően néhány alvásstádiumot. Az első a szendergés, a második a felszínes alvás, a harmadik és a negyedik a mély alvás, végül pedig az álom alvás, azaz a REM szakasz.

Mennyi alvásra van szükségünk?

Egy felnőtt embernek átlagosan 6-8 órára van szüksége, hogy megfelelő életminőséget tartson fenn. Ezek az emberek kisebb eséllyel lesznek depressziósok, mint azok, akik kevesebbet vagy rosszabbul alszanak. Fontos, hogy ne essünk a ló túloldalára, hiszen a kilenc óránál hosszabb alvás szintén nem túl egészséges.

Az sem igaz teljesen, miszerint mindenkinek 8 óra alvás az ideális. A felnőttek nagy része átlagosan 6 és fél órát alszik, míg Észak-Amerikában ez a szám már csak 5 és fél. A kultúra tehát nagyban meghatározza az alvási szokásokat. Sokan azonban alvászavarban szenvednek, nem tudnak egyhuzamban több órát pihenni, ami hatással van a mindennapjaikra.

Alvás nélkül sem az idegrendszer, sem az izmok, se az ízületek nem működnek megfelelően. Emellett szükség van rá a regenerálódáshoz, de ehhez az kell, hogy mennyiségben és minőségben is megfelelően teljen az éjszaka. Másképpen nem leszünk képesek sem szellemi, sem fizikai tevékenységre.

Fontos tehát, hogy az alvásigényünk eltérő, nagyon széles keretek között mozoghat, hiszen akad, akinek elég 4-5 óra, míg másnak minimum 8-9-re van szüksége. Az elegendő és minőségi alvás azonban segít abban, hogy kipihentebben ébredjünk, bírjuk a napi aktivitást.

By admin