Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb hangsúlyt kap a pénzügyek tudatos kezelésének fontossága, ennek köszönhetően pedig jó néhány megtakarítási forma a fiatalok körében is igen népszerűvé vált.

Természetesen a rendelkezésre álló eszközök gyarapodása is nagy segítséget jelent ebben, hiszen ma már gyakorlatilag bármilyen célra könnyedén megtalálhatjuk az ideális konstrukciót. Hosszú távon az egyik legnagyobb kihívást a passzív évekre történő felkészülés jelenti, hiszen fiatalon erre még kevésbé fordítunk figyelmet, ám a korhatár közeledtével már egyre nehezebb dolgunk lesz.

Kitűnő megoldást jelenthet erre a dilemmára a nyugdíjbiztosítás, hiszen alacsony ráfordítás mellett évtizedes távlatokban komoly tartalékot képezhetünk, ráadásul a kifizetésre itt nincs hatással a menet közben bekövetkező esetleges korhatáremelés sem. Ez a Grantis nyugdíj szakértő szerint is nagy előny ennél a megtakarítási formánál. Ugyanakkor elengedhetetlen precízen megtervezni portfóliónkat, hiszen a rövid- és középtávú projektek finanszírozására is a megtakarítás a legcélravezetőbb megoldás.

Miért ennyire népszerű a nyugdíjbiztosítás?

Idővel mindnyájan szembesülünk hazánk társadalombiztosítási rendszerének gyengeségeivel. Jó eséllyel elsőként az állami egészségügyi ellátásban tapasztalható problémákkal találkozunk majd, ám jó, ha szem előtt tartjuk, miszerint a nyugellátás finanszírozásáért is ez a szerv felelős. A Magyarországon érvényben lévő felosztó-kirovó rendszer azonban mindinkább alkalmatlan erre, ugyanis a korfa elöregedésével drasztikusan eltér a befizetések és a kiadások mértéke. Ez az ellátás színvonalának csökkenését, a nyugdíjak reálértékének visszaesését és a korhatár kitolódását hozza magával.

A nyugdíjbiztosítás egy kiváló eszköz az ebből adódó nehézségek megelőzésére. Egyfelől állami támogatás vehető rá igénybe, méghozzá adó-jóváírás formájában, mindamellett pedig a többi konstrukcióval ellentétben itt a kifizetés a szerződésben foglalt dátumhoz és nem az éppen érvényben lévő korhatárhoz kötött. Ha azt nézzük, hogy szinte biztosra vehető ez utóbbi folyamatos emelkedése, máris tisztán látszik, mitől is olyan népszerű a nyugdíjbiztosítás. Azt se felejtsük el, miszerint ez egy kockázatviselési szolgáltatással egybekötött megtakarítás, azaz ha velünk esetleg történne valami, szeretteink heteken belül, hagyatéki eljáráson kívül juthatnak hozzá a felhalmozott összeghez.

Hogyan állítsuk össze befektetési portfóliónkat?

Hatalmas szívességet tehetünk tehát magunknak azzal, ha időben, még fiatalon elkezdünk félretenni időskori anyagi biztonságunk megalapozásáért. Ezzel együtt befektetéseinknek nem szabad kizárólag erre fókuszálni, hiszen menet közben jó néhány nagyobb volumenű kiadással is számolnunk kell majd, gondoljunk csak a lakásvásárlásra, vagy egyéb céljainkra. Emiatt aztán kardinális egy olyan portfólió összeállítása, amely minden igényünket lefedi. Ennek tartalmaznia kell alacsonyabb kockázatú elemeket, mint amilyen például az állampapír, de a különféle értékpapírok, befektetési- és ingatlanalapok is szükségesek lehetnek a bevételnöveléshez.

Ugyanakkor, ha nem a kockázattűrésünknek megfelelő eszközök mellett tesszük le a voksunkat, vagy nem jól választjuk meg a futamidőt, netán a havi díjak lesznek túl magasak, az a későbbiekben nagyon komoly következményekkel járhat. Megtakarításaink összeállítása így egyáltalán egyszerű feladat, főképp, ha nem rendelkezünk kellő pénzügyi rutinnal. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor a legbölcsebb amit tehetünk, hogy egy független pénzügyi szakértő segítségét kérjük a folyamathoz.

Borítókép forrása: Pixabay

By admin

Related Post