Fizioterápia és gyógytorna miben különböznek

A fizioterápia egy gyűjtőfogalom, ami a természetes energiákra épülő kezeléseket jelenti. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a nap, a víz, a levegő, a klíma erejét, valamint a mozgás hatásmechanizmusát. A gyógytorna ennek a része, ahol manuálisan végzett feladatokkal segítik az egyes területek kezelését.

Mi számít fizioterápiának?

A fizioterápia lehet elektromos stimuláció, ultrahang, polarizált fény, valamint lökéshullám terápia. Vannak további terápiás módszerek, amelyek szintén beletartoznak a fizioterápiába, ezek viszont egy kisebb kört alkotnak. Ilyen a már említett gyógytorna, illetve a gyógymasszázs, a hidroterápia, a balneoterápia, vagy éppen a gyógyvíz. A fizikoterápia pedig egy még szűkebb fogalom, ahol valamilyen konkrét, mesterséges energiát használnak fel a gyógyításra. A www.gyogytornaszom.hu weboldalon ezt bővebben is kifejtik.

A fizioterápiának azonban több része van, számtalan kezelési megoldás létezik, amit ide lehet sorolni. A mai modern technikának köszönhetően pedig időről-időre újabb módszereket hoznak be, amiket a gyógytornászok is sikeresen alkalmaznak. Mindegyiket abban a reményben fejlesztik ki, a gyógyulás így könnyebbé és gyorsabbá válik.

Melyiket ajánlják?

A szakemberek általában komplex fizioterápiás kezelést javasolnak, főleg ha komolyabb mozgásszervi megbetegedés kezeléséről van szó. Ebben az esetben az egyes módszereket kombinálják, személyre szabják, így fejtik ki a megfelelő hatást a gyógyulás érdekében. Mindezt úgy, hogy minden egyes kezelés egymás hatását erősítik, mint például a gyógytorna és a gyógymasszázs, amit gyakran ultrahang kezeléssel szoktak kiegészíteni.

Mi a különbség a két módszer között?

A gyógytornáról sokaknak a műtét után elvégzendő kötelező tornagyakorlatok jutnak eszükbe, pedig ez jóval több annál, minthogy a lábainkat és a kezeinket, egyéb testrészeinket átmozgatjuk. A gyógytorna és a fizioterápia között több jelentős különbség is van, hiszen ahogy említettük, utóbbi egy összefoglaló név, míg a torna ennek részét képezheti.

A gyógytorna minden esetben a mozgás által keletkezett fizikai energiákat hasznosítja. A mozgásszervi problémák konzervatív módon történő kezelésére ez a legjobb módszer, hiszen gyógyszer nélkül gyógyulhatunk. A jó hír, hogy ezzel, valamint a többi kezeléssel sokféle sérülést, elváltozást, betegséget lehet hatékonyan tünetmentesíteni. Emellett számolni kell azzal, hogy folyamatosan jelennek meg újabb és újabb technikák, amiket egy tapasztalt gyógytornász bármikor képes sikerrel alkalmazni.

A fizioterápia része a fascia terápia, amely egy igen korszerű és modern kezelési forma. Hatékonyan csillapítja a fájdalmat, kezeli a betegséget kiváltó okot. A gyógytorna mellett pedig ott van még a manuálterápia is, amely lokalizálni tudja a mozgató szervrendszer funkcionális működési zavarait, analizálja a kialakult funkcionális zavarokat, majd megoldást talál ezek megszüntetésére. Hasonlít a gyógytornához, hiszen manuálisan kivitelezett fogásokkal enyhíti a fájdalmat, emellett hatékony lehet az ízületek mobilizálásánál, javulhat az ízületek mozgástartomány, oldódhatnak az izmaink merevsége. Része a trigger pont kezelés, ahol már a befeszül izmokban kialakult csomókat tapintják ki, nyomást helyeznek azokra, majd feloldják, hogy megszüntessék a fájdalmat okozó köteget.

Kelle-e vizsgálat a fizioterápia megkezdése előtt?

Sokan úgy gondolják, hogy nekik szükségük van gyógytornára vagy masszázsra, majd fogják magukat és elmennek egy közeli rendelőbe, szakemberhez. Pedig mindenkinél a panaszt okozó problémát kell először azonosítani. Amennyiben nagyobb fájdalommal vagy mozgásbeszűküléssel küzdünk, mindenekelőtt ortopéd- vagy reumatológus szakorvos véleményére van szükség, aki felállítja a pontos diagnózist. Ezt követően megfelelő gyógyszeres vagy fizioterápiás kezelést, esetleg ezek kombinációját javasolja a páciens részére.

Ha a panaszok nem akadályozzák a mindennapi tevékenységeinket, esetleg csak kisebb mértékben okoznak problémát, nyugodtan mehetünk egyből gyógytornászhoz, aki az állapotfelmérést követően tudni fogja, hogy melyik a legjobb kezelési módszer. Ebben természetesen szerepelhetnek a fizikoterápiás kezelések, illetve egyéb megoldások. A fájdalommentes és örömteli mozgás mindenkinek megjár.

Kép forrása: pexels.com

By admin